Tisztázzunk pár dolgot! Sokszor tapasztaltam, hogy furcsa szemmel néznek rám, amikor a tápkiegekről beszélek. Azonban ilyenkor elkezdek kérdezősködni és mindig kiderül, hogy az illetőnek -és mellesleg a legtöbb edzéssel nem foglalkozó személynek- hatalmas téveszméje van ezzel a témával kapcsolatban.

A táplálékkiegészítők NEM DOPPINGSZEREK! Azok ugyanis külsőleg bevitt hormonok, amik felb*sszák a hormonháztartásodat, leállhat a hormontermelés, stb. Azt' örülhetsz a nagy izmaidnak kismillió egészségügyi probléma mellett. A táplálékkiegészítőknél erről szó sincs. Ez nem más mint tápanyag, azaz KAJA!

A tápkiegeket alapvetően két csoportra osztjuk. Az egyik csoportban vannak a koncentrált tápanyagok; fehérjék, tömegnövelők (fehérje+sok szénhidrát), vitaminok, stb. Ezek abban segítenek, hogy elegendő mennyiségű és minőségű tápanyagot tudjunk bejuttatni a szervezetbe, a megfelelő izomnövekedés érdekében. Hiszen csak csirkéből egy idő után nem lehet fedezni a fehérje szükségletet.

A másik csoportba pedig azok a táplálékkiegészítők tartoznak -ezeket inkább már teljesítményfokozóknak hívjuk-, amelyek nem kifejezetten táplálék jellegűek, hanem valamilyen speciális hatást váltanak ki, például kitolják az izmok savasodását, mentális frissességet biztosítanak, serkentik a tesztoszteron termelést, stb. Ezekre nincs feltétlenül szükség, csak egy kis plusz segítséget nyújtanak, természetes és egészséges keretek között.

Összefoglalva tehát; a táplálékkiegészítők természetes alapanyagokból készült, koncentrált tápanyagok, amik KIEGÉSZÍTIK a helyes táplálkozást. Ezek szigorúan ellenőrzött termékek, a termékcímkén minden összetevő fel van tűntetve, ezáltal sokkal inkább tudod mit viszel be a szervezetedbe amikor megiszol egy fehérje turmixot, mint amikor megeszel egy előrecsomagolt, fagyasztott sajtos-sonkás csirkemellet, vagy a többi sok szemetet.

Remélem sikerült így dióhéjban tisztáznom, elmagyaráznom a dolgokat. Az, hogy mikor, mit kell szedni, az már egy másik kérdés. Arról is írok majd. Addig is igyatok turmixot, nem kell tőle félni, csak figyeljetek rá, hogy ismert márkák termékeit vegyétek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockahas.blog.hu/api/trackback/id/tr552203476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása