Aerob, vagy Kardió?

2010.07.28. 20:59

Ezt a két edzésformát sokan össze szokták keverni. Nagyon hasonlítanak egymásra, de mégis óriási különbség van a kettő között.

Az aerob edzés alacsony intenzitású, folyamatos, monoton edzésforma. Fontos, hogy alacsony intenzitású, mert ilyenkor a testnek van ideje zsírból fedezni a mozgáshoz szükséges energiát. Nagyjából 100-130 közötti pulzusszám az ideális és az edzés hossza minimum fél, de inkább egy óra kell, hogy legyen. Az egyenletes, kicsit erőltetett tempójú gyaloglás tökéletes erre a célra.

A kardió jóformán ugyanez, csak magasabb intenzitású. A szív és a keringési rendszer edzésére, az állóképesség növelésére szolgál. Viszont ilyenkor -a nagyobb terhelés miatt- már nem csak zsírból, hanem szénhidrátból is fedezi testünk a szükséges energiát. Itt arra kell figyelni, hogy ne legyen túl nagy az intenzitás, mert akkor már nem égetsz jóformán semmi zsírt. Körülbelül a maximálpulzus (220, mínusz az életkor években) 80%-ig beszélünk kardió tartományról.

Szerző: SemNome

3 komment

Címkék: aerob kardió

A bejegyzés trackback címe:

https://kockahas.blog.hu/api/trackback/id/tr842183368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zalanka 2011.01.14. 16:20:00

nem tudsz segíteni?a mostani időgban kicsit meghíztam és most szeretnék fogyni egy kicsit.

SemNome 2011.01.14. 16:29:52

@zalanka: A "kockahas tanszék" rovatot tanulmányozd egy kicsit. Hasznos.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.08.30. 11:05:44

Nos hát igen, alapvetően így van. Azonban a kardió edzések "zsírégető" hatása az edzés utáni 24 órában is érezhető, ellentétben az aerob edzéssel.
süti beállítások módosítása