Helyes táplálkozás

2010.07.18. 13:27

Mint már említettem, a helyes táplálkozáson nagyon sok múlik. Ezért a teljesség igénye nélkül most leírom, mire kell odafigyelnünk, ha zsírfeleslegtől akarunk megszabadulni, izmot szeretnénk építeni, vagy mind a kettőt egyszerre.

  • Napi 5-6 étkezés
  • Elegendő mennyiségű fehérje
  • Kevés zsír/cukor bevitel

Azért kell naponta sokszor kevesebbet enni, mert így az izmok folyamatosan kapják a tápanyagot a regenerálódáshoz, fejlődéshez. Napi egykét étkezéssel, vagy csak edzés utáni fehérje turmixal ezt nem lehet biztosítani.

Fehérjéből nagyjából 2g/testsúlykilógramm/nap az ideális. Azaz egy 80 kilós embernek kb. 160g proteinre van szüksége egy nap ahhoz, hogy jól fejlődjenek az izmai. A kapott mennyiséget egyenlően kell elosztani az étkezések között, ami annyit jelent, hogy ebben a példában úgy 30g fehérjét kell tartalmazzon egy étkezés.

Oda kell figyelni a zsírokra, cukrokra is. Sok terméken az áll, hogy "zsírszegény", ezért egy kis fogyás reményében gyorsan bele is pakoljuk a kosarunkba. Az igazság viszont az, hogy a marketingfogásoknak köszönhetően ez a "zsírszegény" cucc lehet, hogy még így is tele van zsírral. Ezért mindig el kell olvasni a termékcímkét. Az mondható jónak, ha a termék kalóriatartalmának kevesebb mint 10%-a származik zsírokból. Kerülni kell az "üres kalóriákat" is, azaz a magas kalóriatartalmű, alacsony tápértékű ételeket. Pl.: süti, cukorka, csokika, sült krumpli, csipsz, bő zsírban sült ételek, sör, alkoholos italok, stb.

Ami még nagyon fontos, hogy nem maradhatnak ki az étrendünkből a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék sem. Ezek kevés kalóriatartalom mellett feltöltik a szervezetet vitaminokkal és rostokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://kockahas.blog.hu/api/trackback/id/tr32158678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása