Adonisz-index

2010.09.08. 15:11

Sokan akarnak jobban kinézni, de közülük rengetegen elérhetetlen, rossz célokat kergetnek. Például egyre nagyobbak és nagyobbak akarnak lenni, viszont sose érik el a kívánt alakot. Persze kell, hogy fejlődjön az izomzat, de a túl izmos test a legtöbb ember számára már nem vonzó. De akkor vajon mik az ideális arányok? Hol van az a pont, mi az a határérték, amit ha elérünk, az ideális formát kapjuk és ha ezt meghaladjuk, akkor már romlik az összkép?

Erre a kérdésre sokáig kerestem a választ és nemrég rátaláltam.
Tudtam, hogy kell lennie egy aránynak, amit ha az emberi testen alkalmazunk, akkor az ideális formát kapjuk. Nem lepődtem meg amikor kiderült, hogy ez nem más, mint az az arányosság, ami a természetben legtöbbször előfordul; az aranymetszés.

Minél jobban megközelíti az aranymetszést (1,618) a következő testrészek egymáshoz viszonyított aránya, annál inkább közelebb kerülünk az ideális alakhoz. Nőknél a derék:csípő, férfiaknál pedig a váll:derék arány a mérvadó.
A férfiak ideális derék körmérete a testmagasság 45%-a.

Magyarul; ha 180 cm magas vagy, akkor neked (180x0,45=81) 81 centis derék kerület és (81x1,618=131) 131 centis váll kerület az ideális.
A váll:derék arány az úgynevezett Adonisz-index (AI).
Neked mennyi?

A bejegyzés trackback címe:

https://kockahas.blog.hu/api/trackback/id/tr52280499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása